Наука йде до виробника

Як ми уже повідомляли, минулого тижня в Інституті картоплярства відбувся День поля. Він зібрав більш як 150 учасників, яких, як слушно зауважив один із виступаючих на зібранні, «об’єднала картопля». Та перед тим, як приступити до обміну думками з приводу подальшого розвитку картоплярської галузі, усі запрошені – а це науковці, фермери, представники компанії, що співпрацюють з наукою, аби остання мала чим похвалитися, відвідали дослідні ділянки, де на 0,5 га вирощується ЗО сортів крохмалистої – різної за смаковими якостями, характеристиками. Відверто кажучи, очі розбігаються від різноманіття сортів, виведених немішаївськими науковцями, а душа радіє за їх здобутки.

Уже пізніше, виступаючи на трибуні, представник ТОВ «Агріко Україна», по суті конкурент нашим землякам, обмовиться, що Інститут картоплярства не той, що був чотири роки назад.
І справді, цього разу звучало багато виступів, і досить похвальних на адресу немішаївських науковців, які, образно кажучи, не сидять у своїх кабінетах, а йдуть до виробника.

Як з’ясувалося у ході обговорення основного питання порядку денного зібрання, наукові винаходи наших земляків уже знайшли, так би мовити, прописку на демонстраційних полях фермерського господарства «Еко Тур», що на Волині; про вирощування насіннєвої картоплі високих категорій на Полтавщині вів мову завідувач Шищацьким опорним пунктом Юрій Цьова, першим досвідом співпраці з Інститутом картоплярства поділився на Дні поля один із його учасниками директор фермерського господарства «Диво Агро», що на Одещині, Дмитро Михайлов. Вирощуванню картоплі за двоурожайної культури на півдні України присвятила свій виступ завідувача лабораторії біотехнології картоплі Інституту зрошувального землеробства доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова. А ще, як з’ясувалося пізніше у розмові із завідувачем відділу науково-інформаційного та консалтингового забезпечення Інституту картоплярства Світланою Шмунь, цієї весни науковою установою було реалізовано виробникам через «Нову пошту», «Інтайм» 10 тонн насіннєвої картоплі сільгоспвиробникам Донецької, Луганської, Полтавської областей.

Значить, таки є попит на якісне насіння?

Але, попри це, на Дні поля йшла мова і про інші напрямки діяльності. Зокрема, як захистити посіви крохмалистої від шкідників (про це детально розповів представник компанії «Дюпон» Роман Цурпан. Про те, як убезпечити картоплю від стресів і допомогти їй «вижити» у сучасних умовах, застосувавши новітні технології, говорив у своїй доповіді завідуючий кафедрою агрохімії та якості продукції рослинництва ім. Душечкіна НУБіП України член-кореспондент НААН Анатолій Бикін. Не залишив нікого байдужим під час пленарного засідання виступ президента Української асоціації виробників картоплі Юрія Антропова, як і виступ доктора економічних наук керівника фермерського господарства «Аделаїда» Сергія Рибалка (на знімку внизу він із селекціонером Василем Сидорчуком), який загострив увагу учасників Дня поля на проблемних питаннях розвитку ринку картоплі в Україні. До слова сказати, сьогодні споживач дуже вибагливий, і з його смаками та уподобаннями не можна не рахуватися. Не можна не брати до уваги і той факт, що у нас практично відсутня переробка картоплі, через що сільгоспвиробники неохоче беруться за вирощування цієї культури.

Але, попри це, колектив Інституту налаштований оптимістично, на чому наголосив у своєму підсумковому слові його директор Анатолій Бондарчук. А це означає, що у наступному році, до чергового Дня поля, немішаївські селекціонери порадують нас новими відкриттями. А це означає, що Україна буде із картоплею!

За матеріалами газети Вперед

Автор: Марія Комар 

One thought on “Наука йде до виробника

Залишити відповідь